Sovarv - Origani herba

Sovarv

Origanum vulgare L. ( Sovarv )

Familia Labiatae

Materia prima: Origani herba - formata din tulpinile drepte, ramificate, de 15-25 cm lungime, fara partea inferioara lignificata, de culoare rosiatica, fin pubescente; frunzele sunt petiolate, intregi, ovate, pubescente in special pe partea inferioara, cu marginea slab crenat-serata, cu 3-5 perechi de nervuri secundare. Inflorescenta dispusa in corimb este formata din cime de nervuri secundare. Inflorescenta dispusa in corimb este formata din cime contractate, alcatuind spiculete cilindrice sau prismatice. Bracteele sunt rosietice, ovate, sesile de lungimea caliciului. Florile sunt poligam-dioice, cu caliciul campanulat glabrescent, paros la interior. Corola bilabiata, tubuloasa, infundibuliforma, rosietica-purpurie, mai rar alba-rozee, staminele divergente, 4 la numar, cu stilul lung. Mirosul este aromat, caracteristic, gustul amar-aromatic.

Compozitia chimica: Partile aeriene recoltate in timpul infloririi contin 0,15-1% ulei volatil cu continut ridicat in timol si carvacrol; cimol si cantitati mai mici de a-tuiona (origanen), dipenten, selinen, a-terpinen si alte terpene; tanoizi formati din acid cafeic si depsidele lor (cca 8%), acid ursolic, substante amare cu structura inca nestabilita etc.

Actiune farmacodinamica - utilizari terapeutice: Datorita componentelor din uleiul volatil are actiune antispastica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si in special asupra centrilor respiratiei; produce o usoara bronhodilatatie. Datorita substantelor amare si tanoizilor are actiune tonic - amara si usor astringenta, carminativa. Se utilizeaza in traheite si bronsite si unele afectiuni stomacale, in special in gastritele anacide. Intra in compozitia ceaiului antibronsitic nr.2 si in ceaiul sedativ.

Pagina Anterioara Pagina Urmatoare

Te rog ..., du-ma la inceputul paginii

HOME

Prima pagina

Ceaiuri medicinale

Plante medicinale

Oferta de plante pentru export

Contact

Free Web Hosting