Lavanda - Lavandulae flos

Lavanda

Lavandula angustifolia Mill. ( Levantica)

Familia Labiatae

Materia prima: Lavandulae flos – flori uscate desprinse de pe pedunculii inflorescențelor, de culoare albastru-violet. Florile au bractee ovate, brune, membranoase, caliciul cilindric, păros și glandulos, cu peri glandulari unicelulari sau 8-12 celulari, au 4-6 mm lungime și diametrul de 3-4 mm; de culoare violet cenușiu cu 10-15 nervuri paralele, cu 5 dinți mici dintre care doi mai dezvoltați. Corola bilabiată, de 5-8 mm lungime, de culoare albastră-violetă, pubescentă și glanduloasă, cu tubul aproape drept. Labiul superior este bilobat, cel inferior trilobat cu lobii obtuzi. Nuanța florilor diferă de la albastru-violaceu până la albastru-deschis. Mirosul este plăcut, aromat, iar gustul ușor amărui

.Compozitia chimica: Florile proaspete conțin 0,5-1% ulei volatil iar cele uscate 1-3%. Uleiul volatil conține 44-50% acetat de linalil, butirat de linalil, geraniol, linalol în stare liberă, valerianat de linali, borneol, cumarină, etil-n-amilcetonă, nerol, furfurol, a-pinen, cariofilen, acizi și esteri etc. Florile mai conțin tanin, un principiu amar, substanțe minerale.

. Actiune farmacodinamica - utilizari terapeutice: Datorită componentelor din uleiul volatil, aceasta este un aromatizant puternic cu acșiune antiseptică locală și ușor antispastică. Florile au acțiune carminativă și slabe efecte stimulente nervoase. Se utilizează intern pentru acțiunea carminativă, în tulburări digestive, în cefalee și ca stimulent general sub formă de porțiuni, ca aromatizant și corectiv. Intră în compoziția țigărilor antiasmatice. Uleiul volatil de levănțică este foarte mult solicitat în parfumerie și cosmetică.

Pagina Anterioara Pagina Urmatoare

Te rog ..., du-ma la inceputul paginii

HOME

Prima pagina

Ceaiuri medicinale

Plante medicinale

Oferta de plante pentru export

Contact

Free Web Hosting