Obligeana - Calami rhizoma

Obligeana

Acorus calamus L.( Obligeana )

Familia Araceae

Materia prima: Rhizoma Calami – formata din bucati de rizom curatate sau necuratate de suber, de 3 – 6 cm lungime si 1,5 – 2 cm grosime. Suprafata rizomului este de culoare rosie – bruna. Se observa cicatricele fostelor fructe ca niste dungi in forma de semiluna de culoare mai deschisa. De asemenea, se observa numeroase urme ale radacinilor indepartate. Fractura rizomului este neteda, de culoare alba – roza, uneori galbuie. Mirosul este placut aromat, gustul aromatic, amar.

Compozitia chimica: Ulei volatil ( 1,5 – 3,5 % ) continand azarona, aldehida ezarilica, sescviterpene, a-pinen, calamol, camfen, camfor eugenol etc. in functie de provenienta ; vitamina B1 si C, tanin, o substanta amara – acerina, colina, zaharuri, rezine, saruri minerale etc.

Actiune farmacodinamica - utilizari terapeutice: Pentru proprietatile sale tonice, aromatice, carminative, antispastice si diuretice se utilizeaza in disfunctiile gastro-intestinale. Calami rhizoma este cel mai important dintre amarele aromatice. Actiunea amarelor aromatice se bazeaza pe combinatia existenta intre principiile amare si uleiurile volatile cu actiune spasmolitica, carminativa sau colagol – coleretica. Prin aceasta, actiunea tonic generala este mai redusa, in schimb se accentueaza actiunea locala la nivelul stomacului. Poseda o actiune puternic tonica si de stimulare a secretiei gastrice. Este un excelent stimulent al apetitului. Se administreaza sub forma de decoct bolnavilor care se plang de lipsa de pofta de mancare, chiar si bolnavilor de cancer gastric, carora, daca nu le usureaza suferintele, le reda pofta de mancare. Datorita principiilor aromatice, rizoamele de obligeana isi gasesc utilizari multiple in aplicatii externe, locale. Sub forma de Oleum Calami si Spiritus Calami, are o actiune reconfortanta si de reinprospatare, aplicate prin masare in complexul simptomatic varicos, in oboseala picioarelor sau chiar sub forma de masaj al intregului corp, in stari gripale. Baile de obligeana au un efect tonifiant general, mai ales in convalescente, anemie, afectiuni metabolice, diabet. Deoarece poseda efecte stimulente, baile de obligeana nu se administreaza seara. Bucati mici de rizom se pot mesteca, in scopul dezobisnuirii de fumat, cand prin efectul tonic la nivelul mucoasei bucale rezultatul este salutar, conducand totodata si la o usoara hipersecretie salivara. Pentru aceleasi efecte, rizomul se da copiilor mici sa-l mestece in perioada cresterii dintilor. Rizomii de obligeana mai poseda o actiune favorabila si in distonia vegetativa. De asemenea produsul mai are proprietati tranchilizante.

.

Pagina Anterioara Pagina Urmatoare

Te rog ..., du-ma la inceputul paginii

HOME

Prima pagina

Ceaiuri medicinale

Plante medicinale

Oferta de plante pentru export

Contact

Free Web Hosting